Ingredienser
Sådan gør du
Gør fyldet klar
- Skær løg, æbler og appelsin i tern.
- Bland dem med sveskerne, og krydr blandingen med salt og peber.
Gør anden klar til grillen
- Rens anden indvendigt – hvis indmaden følger med anden, så tag den ud og gem den.
- Skær kirtlerne af gumpen.
- Fyld anden med halvdelen af de udskårne frugter og grøntsager.
- Luk anden med kødnåle i begge ender.
- Skær de to yderste led af vingerne, og kom dem i en drop-in bradepande eller foliebakke. Hvis anden havde indmad, kan dette ligeledes kommes heri. Kom også de overskydende frugter og grøntsager i foliebakken. Bradepanden vil fungere, som en drypbakke, hvor vi vil bruge fonden til at lave andesaucen.
- Hæld 2/3 liter vand i bradepanden.
- Krydr anden med salt og peber.
Start din gasgrill
- Tænd din gasgrill, og gør den klar til indirekte varme. Temperaturen i grillen skal være omkring 170 °C.
- Placer anden med ryggen opad i en stegeholder, og sæt den i bradepanden. Har du ikke en stegeholder, kan du også lægge anden på grillristen, hvis du har plads til en opsamlingsbakke under grillristen. Det er nemlig vigtigt med en opsamlingsbakke under anden, da andefedtet ikke må løbe ned i grillen, fordi det kan forårsage opflamning.
Grill andestegen
- Sæt bradepanden med andestegen i midten af grillen.
- Vær opmærksom på, bradepanden ikke må løbe tør for vand, så påfyld vand undervejs, hvis der er behov for det.
- Når anden har fået ca. 1 time med brystsiden nedad vendes anden, så brystsiden vender opad. Sæt evt. et termometer i brystkødet, så du let kan følge med i temperaturen.
- Andestegen skal grilles i yderligere 1½-2 timer, så den rammer ca. 74 °C. Vær opmærksom på, at grilltiden kan variere alt efter stor anden er.
- Tag evt. bradepanden ud lidt tid inden andestegen er færdig, så du kan begynde at lave sovsen.
- Lad stegen trække i 10-20 min., inden den skæres ud. Når stegen trækker, så stiger kernetemperaturen til den ønskede sluttemperatur på 75 °C.
Lav andesovsen
- Du skal kun bruge væsken fra din drypbakke, så si væsken ned i en kold gryde.
- Fjern omkring 80 % af fedtet fra væsken. Det flyder ovenpå, så det er forholdsvist let at fjerne, hvis du bruger en øse eller ske.
- Gennem en si skal du drysse ca. 2 spsk. mel over sovsen, og lade det stå til melet falder til bunds.
- Sæt din andesovs over et varmt blus, og rør godt rundt i sovsen.
- Smag til med fløde, æblegele, salt og peber, og farv evt. med lidt kulør.