Holy Cow - sikke en fantastisk smag

17. august 2021

Matt Pittman

Han blev selvstændig erhvervsdrivende ved en tilfældighed. For egentlig var Matt Pittman, der har en kandidatgrad i finansiering, ansat som vicedirektør i en større virksomhed inden for it-sektoren. I fritiden elskede han at gå udenfor og grille. Han begyndte også at deltage i konkurrencer og udvikle sine egne krydderiblandinger – og med præsentationen af en oksekøds-rub kaldet Meat Church Holy Cow var virksomheden Meat Church pludselig en realitet.

Af Hanne Hedetoft
Fotos: Meat Church

Matt Pittman

– Fra jeg var helt lille, har jeg været vild med mad, og jeg er vokset op med to bedstemødre, der altid spurgte, om ikke vi skulle have noget at spise, fortæller Matt Pittmann. Han er født i Syden, nærmere betegnet i Tennessee, hvor BBQ-traditionen især centrerer sig om svinekød og ribs. Som barn var fokus dog ikke så meget på det at grille, han elskede bare at trisse rundt i køkkenet med bedstemor June, som lærte ham en del om madlavning.
– Jeg har i hvert fald været med i køkkenet fra jeg var 8-9 år, måske endda som endnu yngre. Men det var først, da jeg flyttede til Texas, at jeg for alvor fik smag for BBQ.

TRÆD INDEN FOR I MEAT CHURCH
Som stor teenager besøgte han byen Lockhart nær Austin i Texas, som han kalder en slags hovedstad for BBQ. Her smagte han noget, der for altid skulle ændre hans liv.
– Som sagt centrerer BBQ i Syden sig meget om svinekød, og kødet er næsten altid marineret eller meget krydret. I Lockhart oplevede jeg den rene smag af oksekød, som kun var krydret med en smule salt og peber. Det var sådan min pas-sion for BBQ begyndte, forklarer Matt Pittman. Han tog dog en uddannelse inden for finansiering og arbejdede fra 1997 til 2018 i it-sektoren, hvor han til sidst var vicepræsident med ansvar for alt inden for informationsteknologisk infra-struktur. – Det var meget mindre interessant end at grille, siger den certificerede pitmaster og griner.
Nogle af de BBQ-konkurrencer, han på hobby- basis deltog i, foregik på tv. Han fandt ud af, at købte krydderiblandinger blev sløret på tv, men stod man og lavede sine egne, blev det vist.
– Så jeg bestemte mig for at lave min oksekøds-rub på tv og kaldte den Meat Church Holy Cow. Derfra tog det ene det andet, og midt i 2014 var virksomheden Meat Church så født. Foruden krydderiblandinger handlede det de første år egentlig bare om, at jeg gik udenfor og lavede mad, mens jeg filmede det, siger Matt Pittman. I 2018 forlod han så sit faste job for at hellige sig Meat Chuch på fuld tid. I dag sælger virksom-heden foruden krydderiblandinger, rubs og mari- nader en bred vifte af BBQ-merchandise. Samtidig kan man finde inspiration i masser af opskrifter, ligesom Meat Church også tilbyder undervisning. I dag har virksomheden 7 ansatte, men det er altid Matt selv, der underviser.

Matt Pittman1
Matt Pittman2

ET UNIVERS OG ET FÆLLESSKAB
Den mest eksklusive form for undervisning foregår hjemme hos Matt Pittman selv. – Vi inviterer simpelthen folk hjem og griller så omme i baghaven. Vi kan højst være 40 om dagen, og jeg praler nogle gange lidt med, at vi for et par år siden havde 80 mennesker på kursus over en weekend, som kom fra 18 forskellige stater og 3 forskellige lande, som foruden Amerika talte Canada og Italien, fortæller Pittman.
Han understreger, at BBQ for ham i høj grad også handler om fællesskab og fælles passion:
– Det er på en måde, som pennevenner var i gamle dage. Man mødes ofte først på de sociale medier og udveksler tips, ideer og opskrifter, og så bliver man efterhånden rigtigt gode venner. Flere af mine bedste venner har jeg mødt på den måde i BBQ-miljøet.
For Matt Pittman handler det at grille også om at være udendørs. I gamle dage gik han en del på jagt, men med fire børn er der mindre tid til det. Til gengæld ynder han at fiske i søen ved familiens hus.
– Det er også sundt for moderne børn, der bruger en stor del af deres tid foran skærme, at komme med udenfor og lave mad, siger han og tilføjer:
– Og som regel er børn også ret vilde med at spise grill- og BBQ-mad.

Matt Pittman3

DU KAN GRILLE ALT PÅ DIN TRAEGER
Som vaskeægte grillentusiast har Matt Pittman naturligvis masser af grill, og naturligvis er han også den glade indehaver af en Traeger-grill. – Med træpille-grillen kan du relativt nemt lave mad med en fantastisk smag, også selvom du ikke er særlig rutineret. Personligt elsker jeg at tilføje den røgede smag til alt, og det er super nemt at skifte træpiller i og dermed smag i Traegeren, forklarer Pittman. Han fremhæver, hvordan man med Traeger[1]grillen også nemt kan temperaturstyre processen og derfor uden problemer kan løbe et ærinde, hvis man er i gang med at lave slowfood. Maden skal nok passe sig selv. – Træpille-grillen gør det ganske enkelt enormt nemt at lave lækker mad, fastslår han. Matt Pittman er endnu ikke stødt på noget, man ikke kan lave på Traegeren. – Du kan lave hvad som helst. Forleden dag lavede vi fx en Chicken Pot Pie. Du kan også sagtens lave både kylling og steaks på den, men low- and slowfood som fx Pulled Pork (trukket gris) og Brisket (spidsbryst) er blandt mine favoritter på træpille-grillen.

Matt Pittman4

TÅLMODIGHED ER AFGØRENDE
Omdrejningspunktet for Meat Church, og alt hvad Matt Pittman ellers beskæftiger sig med, er lysten til at inspirere andre til at lave god mad.
– Jeg håber, jeg kan inspirere folk til bare at kaste sig ud i det og eksperimentere. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert, og min måde er heller ikke den eneste måde at gøre tingene på. Så man skal bare prøve sig frem – og så have masser af tålmodighed. Tålmodighed er faktisk det allervigtigste, fastslår Pittman. Han har aldrig fortrudt, at han nærmest ved et tilfælde blev selvstændig. – Det begyndte som en hobby. Og man kan godt sige, at jeg de første år med Meat Church egentlig underviste gratis med de film, jeg lagde op. Det er privilegeret i dag at kunne leve af den hobby, men det er nu ikke kernen i min passion for BBQ. Det er naturligvis maden, smagene, det sanse - lige, udendørslivet. Men mest af alt fællesskabet: – Noget af det vigtigste at inspirere folk til at forstå om livet med BBQ er, at du omkring grillen kan skabe masser af gode minder med familie og venner, slutter Matt Pittman.

arrow_upward