Hvis det findes, kan det grilles

01. august 2021

Pia1

I mere end 25 år har Pia Kromann været med til at skabe grillkultur i Danmark. For mens ingen af kunderne rigtigt kunne se fidusen i den grill med låg, som hendes arbejdsplads i begyndelsen af 1990’erne begyndte at forhandle, var Pias interesse tændt med det samme. Og den er aldrig slukket siden. I dag har hun sit eget grillunivers på grillall.dk, hvor hun håber at give sin passion videre til andre.

Af Hanne Hedetoft
Fotos: Claus Peuckert

Pia1

– At arbejde selvstændigt i stedet for at være ansat giver mig flere muligheder for selv at bestemme. Og det passer mig fint efter 19 år i samme virksomhed, fortæller Pia Kromann om skiftet fra at være medarbejder til en tilværelse som selvstændig. Hun bor i Aarhus med sin mand og tre sønner. Faktisk fire sønner, hvis man tæller hunden Cooper med. Har du ikke planer om at tage til den jyske hovedstad, kan du også møde den driftige grillentusiast i hendes online grillunivers GrillAll.dk, hvor hun inspirerer med opskrifter, tips og tricks, men også på kurser og grillevents – både dem hun besøger for at samle inspiration, og dem hun selv tilbyder at organisere. – Jeg har gennem tiden været med til at skabe mange forskellige grillevents, og jeg bidrager med alt fra at levere de overordnede ideer til hands on-deltagelse, hvor jeg fx griller.

FRA MORGENBRØD TIL NATMAD
Når Pia Kromann har valgt at kalde sit univers for Grill All – grill alt – så er det fordi, hun virkelig mener det. Hun griller simpelthen alt! – Jeg plejer at sige, at det eneste, jeg ikke kan grille, er koldskål. Men så kan jeg lave koldskålkager, siger hun med et smil.

Millionbøf, kartoffelmos og alverdens grøntsager tilbereder hun også på grillen, som hun tænder mindst fem gange om ugen. Og gerne flere gange om dagen. Hun har sågar engang fået fragtet en grill hele vejen til Italien, hvor hun holdt 14 dages ferie, fordi hun bare måtte grille på lige netop den model.
– Jeg tænder som regel grillen for at bage morgenbrød og laver også alt fra boller til kage på den. Det giver mig en fornemmelse af frihed at stå udenfor, og jeg ser det aldrig som en hindring. Heller ikke selvom vejret i Danmark ikke altid er perfekt.
Kromann har en lille jakke hængende ved siden af havedøren og er dermed forberedt på alt fra regn til sne. – I øvrigt er det med at holde øje med maden i dårligt vejr slet ikke et problem med Traeger, som jo har WiFi, så du altid lige kan tjekke grillen og maden på din telefon.

KÆRLIGHED VED FØRSTE BLIK
Glæden ved at lave mad har hun med hjemmefra, hvor hun allerede i en tidlig alder var med til at lave mad – og også gerne selv måtte rode i køkkenet. Men det var med ansættelsen i Gardena, som solgte haveredskaber og andet grej til udendørsliv, at hun mødte sit livs kærlighed. Og sin kommende mand, som hun også fortsat er ret glad for.
– Der var ikke rigtigt nogen, der forstod den der grill med låg. Det gjorde jeg egentlig heller ikke, men jeg var nysgerrig. Og jeg kunne lide tanken om at stå udenfor og at slippe for røg, damp og rod i køkkenet. Så jeg fik en lille rød grill med hjem til mig selv, fortæller Pia Kromann. Hun har grillet lige siden og er i dag en af Europas bedste og mest erfarne grillere. Hun har også for flere år siden deltaget i konkurrencer og er blandt andet blevet nummer to i kategorien Pizza til Danmarksmesterskaberne.
– Men det er ikke det, der er det interessante. For mig behøver indsatsen ikke at være målbar på den måde, og jeg behøver ikke at være bedre end andre. Jeg vil bare gerne blive bedre – og hjælpe andre til at komme videre i deres kunnen, forklarer hun.
Adspurgt om, hvordan det er at begå sig som kvinde på et klassisk mandedomæne griner hun lidt og afslører, at det faktisk ofte er med de mandlige grillere som med indirekte varme på grillen.
– Nogle mænd skal jeg gå til på en lidt ydmyg måde, kan jeg godt mærke, jeg skal ikke sparke for meget dæk. Men jeg har fundet ud af, at jeg så i stedet kan præge dem gennem deres koner. På den måde får de så alligevel et skud Kromann. Men ganske diskret.

PIA & KAROLINE
Måske kender du filmhittet Julie & Julia med Meryl Streep og Amy Adams? Filmen er baseret på en blog af Julie Powell, der i begyndelsen af 00’erne satte sig for på 365 dage at tilberede samtlige 524 opskrifter i den legendariske kok Julia Childs kogebog. Ti år tidligere lavede Pia Kromann et lignede eksperiment.
– Da jeg havde fået anskaffet mig den lille røde grill, skulle jeg jo i gang med at lære at bruge den. Jeg tænkte lidt over tingene og bestemte mig så for at tilberede en dansk klassiker, Karolines Kogebog, fra ende til anden, husker Kromann.
Når valget netop faldt på Karolines Kogebog, var det fordi, at opskrifterne bestod af enkel hverdagsmad. Og det er fortsat det enkle, men lækre køkken, Pia Kromann finder mest interessant.
– Det skal være nemt at grille i en travl hverdag, hvor du også lige skal nå at lave lektier med børnene og klare vasketøjet, når du kommer hjem fra job, forklarer hun.
Samtidig håber hun, at folk vil bruge en smule længere tid på at finde nogle gode og sunde råvarer, hvis selve tilberedningen af maden er nem.
– Og så er det en god ide at lade børnene være med. Både til at klargøre råvarerne, men også til at grille. De fleste børn synes, det er super sjovt.

Pia2

PIA & PRINSEN
Der er dem, der har påstået, at Pia Kromann ikke er en rigtig grillentusiast. Fordi hun er for tynd.
– Jeg spiser masser af kage og andre lækkerier, og prøvesmager jo desuden dagen lang nye opskrifter og eksperimenter. Men jeg har altid dyrket masser af sport, og jeg elsker at løbe. Jeg gør noget for at være i topform, fortæller Kromann, der har været på toppen siden barndommen.
Hun er nemlig vokset op på toppen af Danmark i det smukke Skagen. Og enhver, der kan finde på at påstå, at hun ikke skulle være en rigtig griller, har åbenlyst aldrig hørt om grillen, der blev fragtet til Italien. Eller om dengang hun sammen med familien drog på skiferie med en grill på skødet, som hun sad med under hele køreturen til skihytten.
– Der var i forvejen pladsmangel, da vi havde en barnevogn med, men på trods af den og det faktum, at der var 20 minusgrader, så ville jeg bare kunne grille jule-kalkunen, beretter hun. Der findes mange mærkværdige historier, der inkluderer Pia Kromann og en grill. Eller flere grill, for den sags skyld. Alligevel er det mest vilde, hun nogensinde har gjort at få børn.

– Jeg ved godt, det er en kliché, men det er altså sandt. Det er helt vildt at have ansvaret for tre andre mennesker, siger den stolte mor til tre drenge. Og hunden Cooper.
De mange år som grillentusiast har også budt på mødet med en anden fan med samme passion for mad som Pia Kromann.
– Jeg mødte faktisk Prins Henrik til et arrangement, hvor vi fik en snak fra madelsker til madelsker om at grille. Prinsen elskede at fremdyrke smagene i maden, og det gjorde han blandt andet ved at røge på grillen, fortæller hun.

Pia3

PROFESSIONEL INSPIRATOR
Et par af Pia Kromanns første inspirationskilder var Jan og Miriam Glæsel, der har udgivet en lang række kogebøger om det at grille. Men hun kan også blive inspireret ved et hurtigt blik på et foto på Pinterest.
– Jeg er meget visuelt orienteret, og kan sagtens sammensætte min egen opskrift ved at lade mig inspirere af et foto. Det er en sjov og legende måde at arbejde på, og der skal altid være plads til, at man kan fejle. Ellers ødelægger man den kreative proces, forklarer hun.
Lige nu er hun selv i gang med at udarbejde en kogebog, og ambitionen er netop at være med til at udvikle grillprodukter af topkvalitet – fra kogebøger til grillplader og tilbehør.
– Og så vil jeg helt vildt gerne fortælle folk, at det ovenpå en lang arbejdsdag er fantastisk at gå udenfor og få et skud frisk luft, mens man laver mad. Samtidig er det nemt at lave lækker mad på grillen.
Det gælder ifølge Pia Kromann ikke mindst med en træpillegrill, hvor du også kan kontrollere temperaturen meget præcist. – For mig har det været noget af et wake-up call, at når jeg har sat maden over, kan jeg udnytte ventetiden med en løbetur og holde øje med grillen via WiFi. Jeg kan endda skrue ned undervejs. Det giver enormt mange muligheder, slutter hun.
Selv har Pia Kromann grebet muligheden for at udleve sin drøm og leve af sin hobby. Og som professionel griller er hendes største ambition at tænde passionen for at grille i andre.

arrow_upward